Statiunea Slanic Moldova

Slanic Moldova

Slanic Moldova

                Mult timp denumita Perla Moldovei, Slanic Moldova este cea mai importanta statiune balneo-climaterica de interes national din Regiunea de nord – est a tarii. Denumirea de Slanic vine de la raul Slanic, de-a lungul caruia este asezata statiunea. Cuvantul ,,Slatini”- insemna ,,Paraul Sarat” în slava veche si vine parca sa sublinieze principala caracteristica a localitaii: existenta izvoarelor minerale si a efectelor lor curative.

                Slanic Moldova intruneste toate aspectele necesare unei statiuni ale carei principale scopuri sunt acelea de relaxare si refacere a sanatatii: aerul curat si lipsit de agenti alergeni, linistea culmilor montane ce imprejmuiesc statiunea, si bineinteles existenta izvoarelor minerale ale caror calitati terapeutice sunt comparabile cu cele din renumitele statiuni europene: Vichy, Marienbad sau Karlsbad.

               Localitatea este situata in judetul Bacau, la baza muntelui Nemira, la o altitudine de 530 metri. Datorita asezarii ei deosebite – intre culmile muntilor – aerul este bogat în aerosoli, rasini si ioni negativi de oxigen. Statiunea beneficiaza de un climat relaxant si tonifiant, de crutare si sedativ – stimulativ in acelasi timp. Toate acestea confera Slanicului caracterul de statiune climaterica.

                Atat relieful inconjurator si clima, cat si oferta de cazare si evenimentele desfasurate in zona fac din Slanic Moldova o statiune accesibila si placuta in toate cele patru anotimpuri. Verile in zona nu sunt exagerat de calduroase, media fiind de 20 grade Celsius, iar iernile sunt blande, cu o medie de – 4,2 grade Celsius. Presiunea atmosferica este in general una redusa, avand o medie anuala de 720 mm. Zona este adapostita spre nord – est de culmile Suru si Secatura, fapt ce fereste statiunea de crivat, care nu si-a facut simtita niciodata apartia in acest loc.

             Datorita acestei asezari, pe timpul veri ne putem bucura de plimbari lungi si racoroase la umbra padurilor, de-a lungul izvoarelor, prin Parcul statiunii,  sau putem vizita alte puncte turistice precum: cascada, 300 de scari, poiana Pufu si platoul Dobru. Iarna putem admira frumusetea obiceiurilor stravechi, indemanarea mestesgarilor ce isi ofera produsele in targul organizat langa cazinou, sau ne putem bucura de mesele cu produse traditionale la unul din restaurantele din zona.

              Alte activitati ce pot fi desfasurate in zona: vizitarea si tratamentul cu ajutorul mofetei si a microclimatului de grota, observarea pasarilor, sau a florei, vizitarea salinei de la Targu Ocna, vizitarea manastirilor si a monumentelor comemorative si de arta plastica, precum si participarea la diferitele evenimente culturale si spectacole organizate de primaria orasului.

             In zona Slanicului se afla  24 de izvoare, din care 20 sunt în exploatare, 3 în conservare si 1 în rezerva. Din cele 20 numai 13 surse sunt folosite in present atat pentru cure interne, cat si externe. Izvoarele minerale din Slanic Moldova sunt utilizate drept tratament pentru cei cu afectiuni hepatobiliare, boli metabolice, urticarii, alergii alimentare, afectiuni gastrice, colecistita cronica, constipatii, ulcer gastric si duodenal, afectiuni ale tubului digestive, inflamatii cronice oculare, boli de nutritie, hepatice cornice si afectiuni renale si ale cailor renale.

               Statiunea Slanic Moldova se afla la o distanta de aproximativ 322 km (circa 5 ore ) fata de Bucuresti, iar legatura lui cu restul tarii este posibila prin: DN 12 B, DN 12 A, gara Salina din Tg. Ocna si aeroportul din Bacau.

Daca doriti sa lasati o impresie :

comentarii

Comentariile nu sunt permise.